nature's sunshine, nsp, naturalne ziola

Gluten – czym jest i czy faktycznie jest szkodliwy?

Gluten – czym jest i czy faktycznie jest szkodliwy?
Nie tak dawno jeszcze nikt o nim nie mówił, mało kto wiedział, czym jest właściwie ten cały gluten. W czym się znajduje i jakie są jego skutki. Do czasu, kiedy znana na całym świecie aktorka, piosenkarka, celebrytka – gwałtownie schudła.

Młoda Gwiazdeczka została oskarżona o anoreksję i bulimię. Wówczas odpowiedziała na zarzuty brukowców, tłumacząc, że gluten nie jest tolerowany przez jej organizm. Zaczęła się rozpisywać na portalach społecznościowych na temat szkodliwości glutenu i tak stał się sławny. Jak grzyby po deszczu kolejne celebrytki, zaczęły podejmować głos w tej sprawie, przyznając, że szkodliwy kleik odłożyły już dawno.

Czym jest gluten?

Gluten pochodzi od łacińskiego słowa „Glue” – co oznacza kleić.

Jest on mieszaniną białek roślinnych: gluteniny i gliadyny znajdujących się w ziarnach popularnych zbóż, jak: pszenica, owies, jęczmień, żyto, orkisz.  

Jednak najgorszy to ten pochodzący z pszenicy.

Gdzie znajduje się gluten?

- w wyrobach piekarniczych

- w wędlinach, mielonym mięsie, paczkowanym mięsie oraz innych przetworach mięsnych,

- w przetworach rybnych,

- w produktach mlecznych takich jak: jogurty, sery oraz śmietana (gdzie wcale nie powinien występować),

- w słodyczach takich jak: czekolady, cukierki, lizaki,

- w lodach,

- w sosach, ketchupach oraz majonezach,

- w przyprawach,

- w koncentratach spożywczych,

- w napojach (tanie gatunki kawy rozpuszczalnej zawierają kawę zbożową),

- w suszonych owocach (gluten jako środek zapobiegający sklejaniu się owoców).

Skutki glutenu

Sieje on ogromne spustoszenie w naszym organizmie. Powoduje bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, otyłość, wrzody żołądka, osteoporozę, łuszczycę, cukrzycę, złe samopoczucie, wysypki, bóle głowy, zmęczenie. A także wpływa na zagrzybienie organizmu i złe samopoczucie

Dieta bezglutenowa wyklucza wszelkie produkty zawierające tą substancję, przeznaczona jest dla osób uczulonych na gluten oraz chorych na celiakię. Lekarze ostrzegają, że gluten jest często źle znoszony przez osoby z grupą krwi O. Gluten jest jednak także szkodliwy dla pozostałych osób. Nie zaleca się spożywania go w dużych ilościach.

Czym go zastąpić?

- makaron zwykły można zastąpić makaronem gryczanym, ryżowym, jaglanym;

- mąkę pszenną, owsianą, żytnią  – mąką kukurydzianą, mąką gryczaną, mąką ryżową, mąką z prosa (zmielona kasza jaglana), mąką z amarantusa;

- kaszę manną, kaszę jęczmienną, płatki owsiane – kaszą jaglaną (proso), amarantusem (bardzo zdrowy!), tapioką, gryką, kukurydzą, sorgo (oraz oczywiście mąki z tych zbóż).\

Warto zamienić dietę masową na produkty lokalne. Postawić na powrót do korzeni i wybrać zdrową żywność lokalną, nieprzetworzoną. W diecie lokalnej warto jeść ziemniaki, ryż, grykę i kukurydzę.

Darmowa dostawa od 300 PLN
nature's sunshine, nsp, naturalne ziola do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl