O ile o znaczeniu witamin dla naszego zdrowia mówi się już od dawna i wielokrotnie pisano, że zioła są dla człowieka naturalnymi lekami, o tyle o mikroelementach i fatalnym dla naszego samopoczucia ich braku w naszym organizmie wiemy na ogół mniej. Tymczasem niedobór mikroelementów (czyli pierwiastków chemicznych występujących w organizmie ludzkim w ilościach śladowych, ale niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania) wywołuje bardzo poważne schorzenia. Występowanie mikro- elementów w ziołach pokazują poniższe dane.
Mikroelementy w ziołach – łatwo dostępne:
- Siarka – cebula, chmiel, marchew, czosnek, mniszek, krwawnik, tobołki pospolite, koper włoski, poziewnik, lnica pospolita, wilżyna ciernista, storczyk, babka lancetowata, srebrnik, stulisz lekarski, podbiał, pokrzywa.
- Potas – lukrecja, mniszek, piołun, bylica pospolita, ogórecznik, nagietek, tobołki pospolite, turzyca pospolita, koper włoski, dymnica lekarska, poziewnik, przytulia, mniszek, wilżyna ciernista, storczyk, rdest, płucznik, jeżyna, wierzba, bez czarny, tarnina błotna, żywokost, podbiał, pokrzywa, dziewanna, jemioła.
- Żelazo – aloes, tobołki pospolite, rumianek, poziewnik, lnica pospolita, rzeżucha, wilżyna ciernista, storczyk, tarnina błotna, pokrzywa, dziewanna, kolanchola, karolek, dziewanna, mech islandzki, pokrzywa, rumianek, cykoria, skrzyp, centuria, dymnica lekarska, poziewnik, przytulia, mniszek, ślaz dziki, szanta, melisa, rzeżucha, wilżyna ciernista, rdest, bez czarny, wierzba biała, kozłek.
- Wapń – lukrecja, marchew, owies, ślaz lekarski, mącznica, ogórecznik, nagietek, karolek polny.
- Cynk – aloes, kolanchola, babka lancetowata, dynia, podbiał, kopytnik, dziewanna.
- Magnez – aloes, kolanchola, borówka brusznica, centuria, mniszek, porzeczka cz., świetlik łąkowy, gryka, mak, mech islandzki.
Mikroelementy w ziołach – trudno dostępne:
- Miedź – aloes, kolanchola, marchew, świetlik łąkowy, krwawnik, naparstnica, nagietek, czerwona porzeczka, czarna porzeczka.
- Krzem – aloes, fasola, miodunka, mniszek, ogórecznik, owies, perz, poziewnik, rdest, rzepik, skrzyp, wrzos, żywokost, pomornik, turzyca p., poziomka, tarnina.
- Mangan – borówka czernica, bławatek, krwawnik.
- Jod – mech islandzki, żywokost, agar-agar.
- Sód – mącznica, koper włoski, tobołki pospolite, poziomka, wierzba biała, tarnina błotna, jemioła.
- Bor – porzeczka czarna.
- Lit – tymianek, bieluń, owoc róży, pięciornik.
- Fosfor – mech islandzki, rdest, morszczyn p., poziewnik, aloes.
Źródło: „Zielska zioła i ziółka” – M.Leśnicka, Wikipedia, Wiedza i życie – publikacje