Omega-3 z witaminą D przydatne w ciąży powikłanej cukrzycą

wpis w: Blog | 0
omega
omega
Nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 wraz z witaminą D zmniejszają markery stanu zapalnego u ciężarnych z cukrzycą i korzystnie wpływają na zdrowie noworodka.

Badano grupę 120 kobiet

W badaniu, które przyniosło takie wyniki, wzięło udział 120 kobiet z cukrzycą ciężarnych. Podzielono je losowo na 4 grupy:

  • jedna otrzymywała 1000 mg kwasów omega-3 (w tym 180 mg kwasu eikozapentaenowego [EPA[) oraz 120 mg kwasu dokozaheksaenowego [DHA]) dwa razy dziennie + placebo;
  • druga otrzymywała witaminę D w dawce 50’000 j.m. co 2 tygodnie + placebo;
  • trzecia otrzymywała dwa placebo (jedno imitujące witaminę D, drugie – kwasy omega-3);
  • czwartej grupie podawano i witaminę D, i kwasy omega-3.

Rezultaty badania

Badanie trwało 6 tygodni a jego wyniki prezentujemy poniżej.

W grupie, która otrzymywała obie substancje czynne, stwierdzono istotnie (w porównaniu z wszystkimi pozostałymi) zmniejszone stężenie białka C-reaktywnego oznaczanego metodą wysokiej czułości (ważny wyznacznik toczącego się przewlekłego stanu zapalnego), dialdehydu malonowego oraz zwiększoną pojemność antyoksydacyjną (oznacza to zdolność organizmu do neutralizacji wolnych rodników) i stężenie glutationu (jeden z głównych układów antyutleniających). Co więcej, u dzieci tych kobiet rzadziej występowała hiperbilirubinemia (czyli patologiczna żółtaczka noworodków) i rzadziej wymagały hospitalizacji.

Definicje:

Kwasy tłuszczowe omega-3 (zwane też kwasami tłuszczowymi n-3 lub ω-3) – nienasycone kwasy tłuszczowe, których ostatnie wiązanie podwójne w łańcuchu węglowym znajduje się przy trzecim od końca atomie węgla. Do tej grupy należą m.in. wielonienasycone kwasy pełniące ważną rolę w odżywianiu człowieka.

Szybkie zakupy

Witamina D – grupa rozpuszczalnych w tłuszczach steroidowych organicznych związków chemicznych, które wywierają wielostronne działanie fizjologiczne, przede wszystkim w gospodarce wapniowo-fosforanowej oraz utrzymywaniu prawidłowej struktury i funkcji kośćca.

Źródło: Nutr Metab (Lond). 2017 Dec 28;14:80. The effects of vitamin D and omega-3 fatty acids co-supplementation on biomarkers of inflammation, oxidative stress and pregnancy outcomes in patients with gestational diabetes. Razavi M, Jamilian M, Samimi M, Afshar Ebrahimi F, Taghizadeh M, Bekhradi R, Seyed Hosseini E, Haddad Kashani H, Karamali M, Asemi Z., “Instytut Integracji Medycyny”, Wikipedia

Sklep nturalne zioła

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *